Looking for trivia that challenges your knowledge of food? From identifying simple ingredients such as tomatoes and onions to more technical nomenclature across different cultures, these questions are meant to test how big of a foodie you and your kids are. Here are 60 questions to stump your kids!
1. What fruit is known for having seeds on the outside?
Answer: Strawberry
2. Which vegetable is known to make people cry when they cut it?
Answer: Onion
3. What is the main ingredient in guacamole?
Answer: Avocado
4. Is a tomato a fruit or vegetable?
Answer: Fruit
5. What part of the plant is a potato?
Answer: The stem
6. What do you call a person who eats fish but not meat?
Answer: Pescatarian
7. Which vegetable is used to make pickles?
Answer: Cucumber
8. What dairy product is used to make cheese?
Answer: Milk
9. What is the name of the food that is made by bees using nectar from flowers?
Answer: Honey
10. What is deer meat called?
Answer: Venison
11. What is the B stand for in a BLT?
Answer: Bacon
12. What is the main ingredient in hummus?
Answer: Chickpeas
13. What is the main ingredient in Greek tzatziki sauce?
Answer: Yogurt
14. Which fruit is known for its high vitamin C content?
Answer: Orange
15. What is the main ingredient in a Caesar salad?
Answer: Romaine lettuce
16. What is the process of folding butter or other fats into dough to create many thin layers?
Answer: Lamination
17. What do you call a baked dessert made with apples and crust?
Answer: Apple pie
18. What is gelatin made of?
Answer: Gelatin comes from boiling cartilage, skin, and bones of animals such as pigs, cows, and chickens
19. What is the favorite food of the Teenage Mutant Ninja Turtles?
Answer: Pizza
20. Which fruit is known for its spiky outer skin and sweet yellow flesh?
Answer: Pineapple
21. What type of pasta is often served with meatballs?
Answer: Spaghetti
22. What breakfast food is often served with syrup and butter?
Answer: Pancakes
23. Which American city is most famous for its deep-dish pizza?
Answer: Chicago
24. What year was the chocolate chip cookie invented?
Answer: 1938
25. What is the most widely eaten food worldwide?
Answer: Rice
26. Which fruit is known for being red and often used to make pies and jams?
Answer: Strawberry
27. Which country gets credit for developing French fries?
Answer: Belgium
28. What is the most expensive spice in the world by weight?
Answer: Saffron
29. What is the world’s oldest soft drink?
Answer: Dr. Pepper
30. What is the first food eaten on the moon?
Answer: Bacon
31. What fruit is known as the “king of fruits”?
Answer: Durian
32. What is the most stolen food worldwide?
Answer: Cheese.
33. What is the first vegetable to be planted in space?
Answer: Potatoes
34. Which vegetable is used to make French fries?
Answer: Potato
35. What sweet treat is made by freezing flavored liquid?
Answer: Popsicle
36. Which fruit is known for being green on the outside and red on the inside with black seeds?
Answer: Watermelon
37. What is the primary ingredient in a traditional Italian Margherita pizza?
Answer: Tomato
38. What type of pasta is shaped like little ears?
Answer: Orecchiette
39. Which fruit is known for its large size and spiky skin?
Answer: Pineapple
40. What dessert is made from cocoa beans?
Answer: Chocolate
41. What fruit is dried to make raisins?
Answer: Grapes
42. What food is sometimes called “liquid gold” and comes from olives?
Answer: Olive oil
43. Which nut is actually a legume, not a true nut?
Answer: Peanut
44. What sweetener do bees produce besides honey that humans sometimes eat?
Answer: Royal jelly
45. What vegetable is often carved into jack-o’-lanterns for Halloween?
Answer: Pumpkin
46. Which grain is used to make popcorn?
Answer: Corn
47. What is the main ingredient in miso soup?
Answer: Fermented soybeans
48. What fruit is known for being yellow and shaped like a crescent?
Answer: Banana
49. Which dairy product is churned to make butter?
Answer: Cream
50. What breakfast cereal mascot is a leprechaun?
Answer: Lucky Charms
51. What type of beans are used to make baked beans?
Answer: Navy beans
52. What fruit is sometimes called a “Chinese gooseberry”?
Answer: Kiwi
53. What ingredient makes bread rise?
Answer: Yeast
54. Which fruit is dried to make prunes?
Answer: Plums
55. What type of food is Manchego?
Answer: Cheese (from Spain, made with sheep’s milk)
56. What vegetable is sometimes called “courgette” in Europe?
Answer: Answer: Zucchini
57. What fruit has varieties called Bartlett and Anjou?
Answer: Pear
58. Which country is famous for inventing sushi?
Answer: Japan
59. What type of nut is used to make marzipan?
Answer: Almonds
60. What vegetable comes in varieties called Napa and Savoy?
Answer: Cabbage
Now that you have finished our list don’t forget to try writing your own so you can keep the fun going!