Smarty Pants! Test your trivia knowledge with Who Smarted? Trusty Trivia – Listen on Apple Podcasts or Spotify

65 Popular Riddles for Kids – 2024 Edition with Answers

Jul 14, 2024

Embark on a journey of fun and learning with our collection of 50 easy and entertaining riddles for kids in 2024! These puzzles are perfect for children of all ages, designed to spark their imagination and challenge their thinking.

Let’s dive right into the world of playful puzzles and see how many of these delightful riddles your child can solve!

1. I’m tall when I’m young and short when I’m old. What am I?

Answer: (A candle)

 

2. What has a head and a tail but no body? 

Answer: (A coin)

 

3. The more you take, the more you leave behind. What am I? 

Answer: (Footsteps) 

 

4. Grandpa went for a walk, and it started raining. He forgot to bring an umbrella and didn’t have a hat. When he got home, his clothes were soaking wet, but not a hair on his head was wet. How was this possible?

Answer: Grandpa is bald.

 

5. What comes once in a minute, twice in a moment, but never in a thousand years? 

Answer: (The letter ‘M’)

 

6.  I speak without a mouth and hear without ears. I have nobody, but I come alive with the wind. What am I? 

Answer: (An echo)

 

7. What is full of holes but still holds water? 

Answer: (A sponge)

 

8. What has hands but cannot clap?

Answer:  (A clock)

 

9. What can travel around the world while staying in a corner? 

Answer: (A stamp)

 

10. What has a neck but no head?

Answer:  (A bottle)

 

11. What has keys but can’t open locks? 

Answer: (A keyboard)

 

12. What can you catch but not throw?

Answer:  (A cold)

 

13. What has a face and two hands but no arms or legs?

Answer:  (A clock)

 

14. What has cities but no houses, forests, trees, and rivers but no water? 

Answer: (A map)

 

15. What has a thumb and four fingers but is not alive?

Answer:  (A glove)

 

16. What can be cracked, made, told, and played?

Answer: (A joke)

 

17. What can run but never walks, has a mouth but never talks, has a head but never weeps, and has a bed but never sleeps?

Answer: (A river)

 

18. What has one eye but cannot see? 

Answer: (A needle)

 

19. What can go up a chimney down, but can’t go down a chimney up?

Answer:  (An umbrella)

 

20. What is so delicate that saying its name breaks it? 

Answer: (Silence)

 

21. What is always before you but can’t be seen? 

Answer: (The future)

 

22. What can you break without touching it?

Answer:  (A promise)

 

23. In a one-story house at the corner of the road, the bedrooms were yellow, the kitchen was orange, the living room was red, the garage was blue, the entry hall was green, and the sitting room was purple. What color were the stairs?

Answer: (There’s no color because there are no stairs—it’s a one-story house.)

 

24. What starts with a ‘P’, ends with an ‘E’, and has thousands of letters?

Answer:  (A post office)

 

25. What has to be broken before you can use it?

Answer:  (An egg)

 

26. My first is in chocolate but not in ham. My second is in cake and also in jam. My third at tea time is easily found. Altogether, this is a friend who is often around. What is it?

Answer: (Cat—”c” is the first letter in “chocolate,” “a” is the second letter in “cake” and “jam,” and “t” is the third letter in “tea-time.)

 

27. What belongs to you, but others use it more than you? 

Answer: (Your name)

 

28. What goes up but never comes down? 

Answer: (Your age)

 

29. What gets wetter as it dries?

Answer: (A towel)

 

30. I am a five-letter word, and people eat me. If you remove the first letter, I become an energy form. If you remove the first two letters, I am needed to survive. Scramble the last three letters, and I am a drink. What word am I?

Answer: Wheat.

 

31. What has ears but cannot hear? 

Answer: (A cornfield)

 

32. It spends most of its day eating white, but when it’s quick enough, it gets to eat fruit and sometimes some blue things. It’s in a dark room, where the walls are blue, it runs from a ghost that roams the halls and haunts it all the time. What is it?

Answer: (Pac-Man.)

 

33. There once were seven dwarfs who were all brothers. They were all born two years apart. The youngest dwarf is seven years old. How old is his oldest brother?

Answer: (19 years old—if you thought the oldest was 21, you likely didn’t count the seven-year-old dwarf as one of the seven brothers.)

 

34. A man is shown a portrait painting. He looks closely, then yells, “Brothers and sisters have I none, but that man’s father is my father’s son!” Who is the man in the portrait?

Answer: (The man’s son.)

 

35. Mrs. Jones has four daughters. Each of her daughters has one brother. How many children does Mrs. Jones have?

Answer: (Five—all her daughters have the same brother.)

 

36. What has keys but can’t open locks?

Answer: (A piano)

 

37. What starts with the letter ‘t’, is filled with ‘t’, and ends with ‘t’?

Answer: (A teapot)

 

38. There was a competition where the contestants had to hold something. At the end of the event, the winner was a person with no hands or feet. What was it that the contestants had to hold?

Answer: (Their breath.)

 

39. I have no wings, but I can fly. And I have no eyes, but I can cry. What am I?

Answer: (A cloud.)

 

40. An elephant in Africa is called Lala. An elephant in Asia is called Lulu. What do you call an elephant in Antarctica?

Answer: (Lost.)

 

41. Where would you take a sick boat?

Answer: (To the dock.)

 

42. It belongs to you, but your friends use it more. What is it?

Answer: (Your name.)

 

44. There’s only one word in the dictionary that’s spelled wrong. What is it?

Answer: (The word “wrong.” It’s the only word that’s spelled W-R-O-N-G.)

 

45. What has thirteen hearts, but no other organs?

Answer: (A deck of cards.)

 

46. What’s the capital of France?

Answer: (The letter “F.”  It’s the only capital letter in France.)

 

47. What comes down but never goes up?

Answer: (Rain.)

 

48. What has legs but can’t walk? 

Answer: (A table)

 

49. What has a head, a tail, is brown, and has no legs? 

Answer: (A penny)

 

50. Everyone has me but no one can lose me. What am I?

Answer: A shadow.

 

51. What has a ring but no finger?

Answer: (A telephone)

 

52. What can fill a room but takes up no space?

Answer: (Light)

53. What has a heart that doesn’t beat?

Answer: (An artichoke)

 

54. If you drop me, I’m sure to crack, but give me a smile and I’ll always smile back. What am I?

Answer: (A mirror)

 

55. What gets sharper the more you use it?

Answer: (Your brain)

 

56. What can you hold in your left hand but not in your right hand?

Answer: (Your right elbow)

 

57. I have cities with no buildings, rivers without water, and forests without trees. What am I?

Answer: (A map)

 

58. What begins with T, ends with T, and has T in it?

Answer: (A teapot)

 

59. I am not alive, but I grow; I don’t have lungs, but I need air. What am I?

Answer: (Fire)

 

60. I speak without a voice and am heard without ears. I have no body, but I come alive with the wind. What am I?

Answer: (An echo)

 

61. What has many keys but can’t open a single lock?

Answer: (A piano)

 

62. You see me once in June, twice in November, but not at all in May. What am I?

Answer: (The letter “E”)

 

63. What has a bottom at the top?

Answer: (Your legs)

 

64. What can run but not walk, has a mouth but never talks, has a head but never weeps, has a bed but never sleeps?

Answer: (A river)

 

65. I fly without wings, I cry without eyes. Whenever I go, darkness flies. What am I?

Answer: (A cloud)

66.I have branches, but no fruit, trunk, or leaves. What am I?

Answer: (A bank)

 

67. What has words, but never speaks?

Answer: (A book)

 

68. I am invisible, weigh nothing, and if you put me in a barrel, it will become lighter. What am I?

Answer: (A hole)

 

Related Posts

40 Food Trivia Questions for Kids [2024 Edition]

40 Food Trivia Questions for Kids [2024 Edition]

Looking for trivia that challenges your knowledge of food? From identifying ...
40 Movie Trivia Questions for Kids [2024 Edition]

40 Movie Trivia Questions for Kids [2024 Edition]

From Studio Ghibli, Disney, and Dreamworks, let’s test your knowledge with ...
50 Sports Trivia Questions for Kids [2024 Edition]

50 Sports Trivia Questions for Kids [2024 Edition]

Looking for some fun sports trivia to play with your kids? Here are 50 ...
bubbles

Free forever - join millions of monthly listeners who love the funniest, best rated educational family podcast!