Smarty Pants! Test your trivia knowledge with Who Smarted? Trusty Trivia – Listen on Apple Podcasts or Spotify

50 Animal Trivia Questions for Kids [2024 Edition]

May 27, 2024

Looking for some fun trivia questions to stump your kids? Here are 50 questions in order of difficult to play alongside your kids. Keep track of how many you get right!

And before you dive into these fun animal facts, consider watching this trusty trivia episode about “The most dangerous animals”

 

Easy difficulty:

 

1. What is the tallest animal in the world?

Answer: A giraffe

 

2. How many legs does an octopus have?

Answer: Eight

 

3. What animal is known as man’s best friend?

Answer: A dog

 

4. What bird can fly backward?

Answer: A Hummingbird

 

5. Which animal is called a ‘Joey’?

Answer: Baby kangaroo

 

6. What is a group of lions called?

Answer: A pride

 

7. What does a panda eat?

Answer: Bamboo

 

8. How many legs does a lobster have?

Answer: Ten

 

9. What is the largest mammal?

Answer: A whale

 

10. Which animal never sleeps?

Answer: A bullfrog

 

11. Where is a shrimp’s heart located?

Answer: In it’s head

 

12. How many years can a snail sleep?

Answer: Three years

 

13. What is a group of fish called?

Answer: A school

 

14. What is the slowest animal in the world?

Answer: Three-toed sloth

 

15. What is the smallest reptile in the world?

Answer: Leaf chameleon

 

Medium difficulty:

 

1. What dog breed has a black tongue?

Answer: Chow Chow

 

2. Can dogs see the color red?

A: No, they cannot-their eyes perceive yellow and blue but cannot see ranges from green to red.

 

3. How many teeth does a shark have?

Answer: 3000

 

4. What is the difference between an African and Asian elephant?

Answer: Their ears! African elephants have larger ears and Asian elephants have smaller ears.

 

5. Which mammal has the most powerful bite in the world?

Answer: A Hippo

 

6. What is a male swan called?

Answer: A Cob

 

7. What is a rhino’s horn made out of?

Answer: Keratin

 

8. What is the tallest species of penguin?

Answer: Emperor penguins

 

9. What is the heaviest species of monkey?

Answer: Mandrill

 

10. What is the first thing a caterpillar eats after it hatches?

Answer: It’s own shell

 

11. What is the difference between venomous and poisonous?

Answer: Poison is toxic if it enters your body through ingestion, inhaling, or absorption through the skin. Venomous is when the toxin is injected into you such as snakes with their fangs or the stingers on a scorpion.

 

12. What color is a polar bear’s skin?

Answer: Black

 

13. What organ do ants lack?

Answer: Lungs

 

14. What bird is the national symbol of New Zealand?

Answer: Kiwi

 

15. What breed of cat has no tail?

Answer: A Manx

 

Hard difficulty:

 

1.  What is the main difference between a Dromedary camel and a Bactrian camel?

Answer: Dromedary camels have one hump and a Bactrian camel has two humps.

 

2.  What is the scientific name for a sea comb? (hint: it is not a jellyfish)

Answer: A Ctenophore

 

3. How many hearts does an octopus have?

Answer: Three

 

4. What is the defining characteristic of a queen bee?

Answer: It’s thorax is longer

 

5. What bird has the largest wingspan?

Answer: Wandering albatross with a span ranging from 8.2 to 11 feet.

 

6. Nests of which bird are considered a delicacy in Asia?

Answer: Swiftlets

 

7. What is the smallest mammal that can exist in the ocean?

Answer: Sea otters

 

8. How many eyes does a honeybee have?

Answer: Five

 

9. Why do otters hold hands in the water?

Answer: So they won’t drift apart while sleeping

 

10. How many degrees can owls rotate their heads?

Answer: 270 degrees

 

11. Which animal is invisible when seen in infrared cameras?

Answer: Polar bears

 

12. What is the rarest leopard in the world?

Answer: Amur leopard

 

13. How high can penguins jump?

Answer: 9 ft.

 

14. How long does it take for a sloth to digest its food?

Answer: 30 days

 

15. What type of animal is a ‘Flemish Giant’?

Answer: A rabbit

 

16. Binturongs are said to smell like what type of popular snack?

Answer: Popcorn

 

17. What is a group of pandas called?

Answer: An embarrassment

 

18. What is the loudest animal in the world?

Answer: Sperm whale

 

19. How much bamboo does a giant panda eat in a day?

Answer: 84 pounds

 

20. How long can camels go without water?

Answer: Over a week

 

How many did you get right? Remember to play alongside your kids and encourage them to find out more interesting animal facts to add more fun to your next trivia session. 

Related Posts

65 Popular Riddles for Kids – 2024 Edition with Answers

65 Popular Riddles for Kids – 2024 Edition with Answers

Embark on a journey of fun and learning with our collection of 50 easy and ...
40 Food Trivia Questions for Kids [2024 Edition]

40 Food Trivia Questions for Kids [2024 Edition]

Looking for trivia that challenges your knowledge of food? From identifying ...
40 Movie Trivia Questions for Kids [2024 Edition]

40 Movie Trivia Questions for Kids [2024 Edition]

From Studio Ghibli, Disney, and Dreamworks, let’s test your knowledge with ...
bubbles

Free forever - join millions of monthly listeners who love the funniest, best rated educational family podcast!